P.Mobil  zenekar

A kezdetek

Schuster Lóránt – aki mindvégig megtestesítette a P. Mobil szellemiségét – 1968-ban csatlakozott első zenekarához,  a Hausbyrdshöz, aminek utódjaként 1969-ben Gesarol néven hozott össze egy újabb társaságot, s – ahogy magukat nevezték – „a rovarhalál zenészei” már nevükkel is kisebbfajta botrányt kavartak. A P. Mobil koncertek voltak az elsők Magyarországon, ahol „csápolt” a közönség. A későbbi koncerteknek pedig szinte kötelező elemévé vált a rajongók követelő buzdítása: „A Hajsza, a Gálya, a Főnix éjszakája…”

A 70-es évek

1973 áprilisában rövid közlemény tudatta az Esti Hírlapban, hogy a Gesarol együttes a jövőben P. Mobil (Perpetuum Mobile) néven lép fel, és az új zenekar bemutatkozó koncertjét 1973. május elsején tartja a Budai Ifjúsági Parkban. A P. Mobil – Póta András (dob), Schuster Lóránt, Bencsik Sándor (gitár), Huszár Györgyi (ének), Losó László (basszusgitár, ének), Serényi Miklós (ének) – igazi debütálására azonban a miskolci popfesztiválon került sor, ahol a slágervonal és a progresszív rock képviselői között egyedüliként játszottak hard rockot.

A zenekar a hetvenes évek közepétől – a sikertelenség miatt gyakran változó felállásban – hat koncertprogrammal (A kintornás szerencséje, 1975; P. Mobil az alagútban, 1976; Honfoglalás, 1978; Segítség, jaj, 1980; Mobilizmo, 1981; Heavy medál, 1983) lépett a közönség elé. Hat komplett, nagylemezre kívánkozó zeneanyaggal, de a „külvárosinak”, „barbárnak” elkönyvelt zenekar sokáig hiába kopogtatott a hivatalos intézmények ajtaján, dalaikat a Sanzonbizottság, a Rádió és az MHV is visszautasította. Csak egyre növekvő népszerűségüknek, illetve a kemény rock terjedő divatjának köszönhették, hogy a hetvenes évek második felében három kislemezük (Kétforintos dal, Menj tovább, 1978; Forma 1, Utolsó cigaretta, 1979; Miskolc, Csizma az asztalon, 1980) megjelenhetett. A zenekar ezekkel a dalokkal, illetve műsorai betétszámaival (Pokolba tartó vonat, Rocktóber, Bíborlepke stb.) állandóan a sikerlistákon szerepelt, de mivel nem voltak hajlandóak kompromisszumokra, például egyes dalok szövegének átírására, megváltoztatására, a zenekar elsőként sorolt be a „fekete bárányok” csapatába.

P.mobil a hetvenes években

A zenekar a hetvenes években végig a „föld alá szorítva”, a margón dolgozott. Konok fejjel öntörvényű, divatoktól független útjukat járták. Hattételes Honfoglalás című szvitjük a magyar rockzene egyik jelentős teljesítménye (szerző: Bencsik Sándor, Cserháti István, Földes László), amelyet először 1978. április 30-án az Ifjúsági Park nyitókoncertjén mutattak be óriási sikerrel. A jó zenészekből – Vikidál Gyula (ének), Cserháti István (billentyűs hangszerek), Pálmai Zoltán (dob), Bencsik Sándor (gitár), Kékesi Bajnok László (basszusgitár), Schuster Lóránt – álló csoport ekkor már kidolgozott koncertprogramokkal, karakteres vezéregyéniségekkel rendelkezett. A P.Mobil 10 éven át őrizte fogcsikorgató elszántsággal azt a lázadó szellemet, amely a zenekart elindította a pályán. A közönség rajongott értük. A divatot követő, kompromisszumokra hajló zenekarok sorra elhúztak mellettük, s zenei–színpadi munkásságuk is olyan forrássá vált, amelyben több új zenekar is megmerítette korsóját (Csizma az asztalon). Dalaik, szövegmotívumaik, színpadi ötleteik jó néhány más együttes koncertjein visszaköszöntek. 1980 őszén ez a felismerés bomlasztotta fel a zenekart.

A 80-as évek

Schuster Lóránt újjászervezte a csapatát, az időközben a P. Boxot megalapító Bencsik és Cserháti helyére Sárvári Vilmos és Zeffer András került. 1981 őszén megjelent a P.Mobil első, „válogatott” felvételeknek is beillő nagylemeze, a Mobilizmo. Az 1980-as években két további nagylemezük jelent meg, az új szerzeményeket tartalmazó Heavy Medal és a Honfoglalás (Rocklegendák 3.), amelyre addig csak kislemezen megjelent vagy koncerteken játszott dalokat vettek fel. Az évtized közepén az együttes elhallgatott.

A 90-es évek

1994-ben tértek vissza az 1981-es felállásban, a Fradi-pályán tartott nagyszabású koncerttel, valamint újabb albummal. 1995-ben a Petőfi Csarnokban tartott koncertjükön vendégszerepelt Vikidál Gyula, Varga Miklós és Deák Bill Gyula. Ekkor hangzott el először a Zöld, a bíbor és a fekete című P. Box-dal a „négy tenor” énekével és egy Bencsik Sándorra emlékező plusz versszakkal. 1996-ban a millecentenárium tiszteletére újra felvették a Honfoglalást két változatban: szimfonikus zenekari kísérettel és anélkül is.

1997-ben jelentősen változott a felállás: a párhuzamosan működő, ugyancsak P. Mobil-dalokat játszó Tunyogi Band miatt Tunyoginak, Kékesinek és Zeffernek távoznia kellett, helyükre Rudán Joe énekes és Póka Egon basszusgitáros érkeztek. Velük készült az 1998-ban megjelent Kutyából szalonna album. Eredetileg a Kopaszkutya című film folytatásához készítették, amiben Rudán Joe játszotta volna a főszerepet, a film azonban nem készült el. Közben Schuster Lóránt politikai szerepvállalása vitákat eredményezett, Póka Egon és Németh Gábor ki is léptek emiatt az együttesből (bár később mindketten visszatértek). 1999-ben az Omega előzenekaraként az együttes a Népstadionban játszhatott.

Zeffer András távozása után vitakérdés volt, hogy használjanak-e billentyűs hangszereket. Két ízben játszott ezután rövid ideig billentyűs az együttesben (Papp Gyula, Fogarasi János), de végül Schuster a tisztán gitáralapú zene mellett döntött.

A 2000-es évek

2001-ben Németh Gábor visszatérésével (Póka Egon már két évvel korábban visszament) és ifj. Tornóczky Ferenc csatlakozásával stabilizálódott a felállás, de új stúdióalbum nem készült, bár időnként beharangozták. 2007 őszén P. Mobil – Tunyogi Évek turné néven néhány koncertre összeállt az 1980–1983 közti, illetve 1994-es felállás. Azonban a turné második állomásán Tunyogi Péter rosszul lett, a további koncerteket lemondták. Időközben az is kiderült, hogy változik az aktuális felállás is: Rudán Joe távozott a zenekarból, helyére a következő év elején a fiatal Baranyi László érkezett. 2009. február 27-én Németh Gábor elfoglaltságai miatt kilépett a zenekarból, helyére Szakadáti Mátyás (Póka Egon Experience) került a dobok mögé.

Júliusban megjelent az együttes régóta várt új stúdióalbuma, amelyet a Rockinform magazin mellékleteként lehetett megvásárolni. Az album a Mobileum címet kapta, amely arra utal, hogy az együttes a Gesarolt is beleszámítva negyvenéves fennállását ünnepelte. Augusztusban a Bozsik Stadionban ingyenes koncertet tartottak a jubileum alkalmából. Szeptember 27-én Póka Egon, ifj. Tornóczky Ferenc és Szakadáti Mátyás távoztak az együttesből. December közepére ismét kiegészült a P. Mobil: csatlakozott Szebelédi Zsolt dobos és Tarnai Dániel basszusgitáros, valamint Papp Gyula visszatérésével ismét lett billentyűs.

Tagok

A Hausbyrds, illetve Gesarol tagváltozásai 1973-ig (Sárvári Vilmos Örökmozgó lettem című könyve alapján):
Kis Gajdos, Illés Johnny, Szakács László. Szakács Gábor belép, Bernáth Rezső belép, Pótz Nagy Ágoston belép, Kis Gajdos kilép, Illés Johnny kilép. Schuster Ervin be, Szabó Jani be, Szabó Jani ki, Sándor József be, Tóth Éva be, Tóth Éva ki, Schuster Lóránt be, Szakács Gábor ki, Schuster Ervin ki, Cziránku Sándor be, Tóth Sándor† be, Tóth Sándor ki, Huszár Györgyi be, Bernáth Rezső ki, Vikidál Gyula be, Pótz Nagy Ágoston ki, Cziránku Sándor ki, Bencsik Sándor be, Póta András be, Losó László be, Serényi Miklós be, Vikidál Gyula ki, Szakács László ki.

Koncertek korábbi felállásban:

 • 2005, Szigetszentmiklós (Cserháti István-emlékkoncert): R. Mobil („régi” Mobil) néven az 1983–85 közötti tagsággal (Schuster, Tunyogi, Sárvári, Kékesi, Zeffer, Donászy)
 • 2007, Tunyogi évek-turné: az 1980–83 közötti tagsággal (Schuster, Tunyogi, Sárvári, Kékesi, Zeffer, Mareczky), a tervezett koncertekből kettő valósult meg (Kaposvár, Budapest – Josefina)

Egykori tagok vendégszereplései:

 • 1984-ben a Honfoglalás albumon a címadó szvit egy-egy tételének felvételeiben Vikidál Gyula és Bencsik Sándor is részt vettek (Cserháti István nevét is feltüntették, bár ő nem játszott a lemezen)
 • 1995-ben a Petőfi Csarnok-beli és az 1997-es martonvásári Bencsik Sándor-emlékkoncerteken Vikidál Gyula is fellépett
 • 1996-ban a Körcsarnokban a Honfoglalásban Cserháti István is játszott
 • 1999-ben Vikidál Gyula részt vett néhány koncerten (köztük a Népstadionban) és a Színe-java album felvételeiben
 • 2003-ban Székesfehérvárott Losó László is játszott az együttessel
 • 2004-ben néhány koncertre Tunyogi Pétert is meghívták
 • 2007-ben a Rockaréna fesztiválon Tunyogi Péter és Kékesi László vendégszerepeltek

Diszkográfia

Stúdióalbumok

 • 1981 – Mobilizmo (LP / MC) (Tunyogi Péter énekével)
 • 1983 – Heavy Medal (LP / MC) (Tunyogi Péter énekével)
 • 1984 – Honfoglalás (LP / MC) (Tunyogi Péter és Kékesi László énekével) (a címadó dalban részben Bencsik Sándor gitározik és Vikidál Gyula énekel, az „Utolsó cigaretta + Carol” pedig 1983-as koncertfelvétel, Budai Ifjúsági Park)
 • 1994 – Ez az élet, Babolcsai néni! (CD / MC) (Tunyogi Péter énekével)
 • 1998 – Kutyából szalonna (CD / MC) (Rudán Joe énekével) (bónusz felvételeket tartalmaz Deák Bill Gyula énekével – a tervezett Kutyából szalonna film dalait)
 • 2009 – Mobileum (CD) (Baranyi László énekével) (a Rockinform CD-mellékleteként jelent meg bónusz dalokkal)

Koncertalbumok

 • 1994 – Worst of P. Mobil (2MC / CD) (Tunyogi Péter és Kékesi László énekével) (1994, Fradipálya) (a CD kiadás 6 dallal rövidebb)
 • 1995 – Rest of P. Mobil (CD / MC) (Tunyogi Péter és Kékesi László énekével) (1994, Fradipálya + korábban kiadatlan dalok 1995-ös stúdiófelvételei (amik alá közönségzajt kevertek), melyeken Póta András dobol) (a CD kiadás 6 dallal hosszabb)
 • 1998 – Az „első” nagylemez ’78 (CD / MC) (Vikidál Gyula és Kékesi László énekével) (1978, Láng Művelődési Központ)
 • 2003 – Fekete bárányok (CD + DVD) (Tunyogi Péter és Kékesi László énekével) (1980, Hajógyári sziget + dokumentumfilm)
 • 2004 – Magyar fal (2CD + DVD) (Tunyogi Péter és Kékesi László énekével) (1983, Budai Ifjúsági Park + koncert-dokumentumfilm) (a koncert 2CD és DVD változatának műsora eltérő)

Válogatások

 • 1993 – Stage Power (2MC / 2CD) (Tunyogi Péter és Kékesi László énekével) (az első három album anyaga – két dal eltérő változatban: az “Újhaza” című tételt Vikidál Gyula helyett Tunyogi Péter énekli, illetve a “Pokolba tartó vonat” végéről lekeverték Donászy Tibor dobszólóját)

Újra felvett anyagok

 • 1995 – Honfoglalás – szimfonikus verzió (CD / MC) (az Állami Hangversenyzenekarral újra-felvett változat Tunyogi Péter és Sebestyén Márta énekével)
 • 1996 – Honfoglalás ’96 – rockverzió (CD) (újra-felvett változat + „Transsylvania” eredeti szöveggel Tunyogi Péter énekével) (a Múlt idő 1985-2007 anyagon teljes egészében szerepel)
 • 1999 – Színe-java 1. – Színe (CD / MC) (újra-felvett változatok Vikidál Gyula, Rudán Joe és Schuster Lóránt énekével)

P.Mobil – Kislemezek

 • 1978 – Kétforintos dal / Menj tovább (SP) (Vikidál Gyula énekével) (stúdiófelvétel)
 • 1979 – Forma I. / Utolsó cigaretta (SP) (Vikidál Gyula énekével) (1978-as koncertfelvétel, Láng Művelődési Központ)
 • 1980 – Miskolc / Csizma az asztalon (SP) (Tunyogi Péter énekével) (1979-es koncertfelvétel, Budai Ifjúsági Park / 1980-as stúdiófelvétel)
 • 2009 – Fegyvert veszek (mp3 / promo CD) (Baranyi László énekével) (2008-as stúdiófelvétel Németh Gáborral, a Mobileum albumon eltérő változat szerepel)
 • 2009 – Gyöngyök és disznók (mp3 / promo CD) (Baranyi László énekével) (2009-as stúdiófelvétel)

P.Mobil – Egyéb audió-kiadványok

 • 1995 – A zöld, a bíbor és a fekete – Bencsik Sándor-emléklemez (CD / MC) (válogatás) (két dalban hallható a P. Mobil – az egyik a „Csillag leszel” 1980-as stúdiófelvétele, ami alá közönségzajt kevertek, a másik a címadó dal új felvétele, melyben Deák Bill Gyula, Tunyogi Péter, Vikidál Gyula és Varga Miklós énekel)
 • 2001 – Radics Béla-emlékkoncert (CD / MC) (Rudán Joe, Deák Bill Gyula, Varga Miklós és Schuster Lóránt énekével) (2001-es koncertfelvétel) (több zenekar is játszott, köztük a P. Mobil – valamint az egyéb előadók között is volt Mobil-tag)
 • 2002 – Magyar betiltva – A Nemzeti Dal Ünnepe – Fehér Karácsony (CD) (Rudán Joe énekével) (válogatás) (két P. Mobil dal szerepel rajta – mindkettő remake)
 • 2003 – Múlt idő 1973–1984 (CD) (Losó László, Szegváry Gábor, Vikidál Gyula és Tunyogi Péter énekével) (demó- és koncertfelvételek) (Az Örökmozgó lettem… című P. Mobil könyv 1. CD-melléklete)
 • 2009 – Múlt idő 1985–2007 (mp3 / promo CD) (Tunyogi Péter, Kékesi László, Rudán Joe és Deák Bill Gyula énekével) (a Honfoglalás ’96 – rockverzió + demó- és koncertfelvételek) (Az Örökmozgó lettem… című P. Mobil könyv 2. CD-melléklete)

P.Mobil – Újra kiadott albumok

 • 2002 – Honfoglalás – szimfonikus verzió (CD+DVD) (Tunyogi Péter és Sebestyén Márta énekével) + Honfoglalás ’96 – rockverzió (Tunyogi Péter énekével) (bónusz 1978-as Honfoglalás koncertfelvétellel, koncertfilmmel)
 • 2003 – Mobilizmo (CD / MC) (Tunyogi Péter énekével) (bónusz kislemezdalokkal és demófelvételekkel)
 • 2003 – Heavy Medal (CD / MC) (Tunyogi Péter énekével) (bónusz kislemezdalokkal és demófelvételekkel)
 • 2003 – Honfoglalás (CD / MC) (Tunyogi Péter és Kékesi László énekével) (bónusz kislemezdalokkal és demófelvételekkel)
 • 2009 – Honfoglalás ’96 – rockverzió (CD) (Tunyogi Péter énekével) + Honfoglalás – szimfonikus verzió (Tunyogi Péter és Sebestyén Márta énekével) (bónusz 1983-as Honfoglalás koncertfelvétellel)
 • 2009 – Kutyából szalonna (CD) (Rudán Joe énekével) (további bónusz felvételeket tartalmaz Deák Bill Gyula énekével – a tervezett Kutyából szalonna film dalait)
 • 2009 – Az „első” nagylemez ’78 (CD) (Vikidál Gyula és Kékesi László énekével) (bónusz demófelvételekkel)
 • 2009 – Mobileum plusz (CD) (Baranyi László énekével) (további bónusz single-felvételekkel)

P.Mobil – Videó-kiadványok

 • 1994 – A legrosszabb koncert (VHS / DVD) (Tunyogi Péter és Kékesi László énekével) (1994-es koncertfelvétel, Fradipálya) (a DVD kiadás az Örökmozgó lettem 2 bónusza)
 • 2002 – Honfoglalás – koncert (VHS + CD / DVD + CD) (Tunyogi Péter, Kékesi László és Sebestyén Márta énekével) (1995-ös koncertfelvétel, Budapesti Kongresszusi Központ + a Honfoglalás-szvit 1978-as élő, valamint 1995-ös és 1996-os stúdiófelvétele)
 • 2003 – Fekete bárányok (DVD + CD) (Tunyogi Péter énekével) (dokumentumfilm + 1980-as koncertfelvétel, Hajógyári sziget)
 • 2004 – Magyar fal (DVD + 2CD / DVD) (Tunyogi Péter és Kékesi László énekével) (koncert-dokumentumfilm + 1983-as koncertfelvétel, Budai Ifjúsági Park) (a koncert DVD és 2CD változatának műsora eltérő – dupla CD melléklet nélkül is megjelent)
 • 2008 – Kopaszkutya (DVD) (1981-es játékfilm P. Mobil- és Hobo Blues Band-tagokkal – Hobo Blues Band, Omega és P. Mobil dalokkal) (a korábbi VHS-kiadásnál több jelenetet tartalmaz)
 • 2009 – Örökmozgó lettem 1. + Harminc év Rock and Roll (DVD) (dokumentumfilm + koncertvideó (Népstadion 1999)) (Rudán Joe, Vikidál Gyula, Schuster Lóránt és Deák Bill Gyula énekével) (először a Rockinform P. Mobilról szóló különszámának 1. DVD mellékleteként jelent meg)
 • 2009 – Örökmozgó lettem 2. + A legrosszabb koncert (DVD) (dokumentumfilm + koncertvideó (Fradipálya 1994)) (Tunyogi Péter és Kékesi László énekével) (először a Rockinform P. Mobilról szóló különszámának 2. DVD mellékleteként jelent meg)
 • 2009 – Mobileum koncert (DVD) (Budapest, Bozsik Stadion – 2009. augusztus 8.) (Baranyi László énekével)
 • 2009 – 4 rocktenor koncert (Budapest, Petőfi Csarnok – 1995. május) (Tunyogi Péter, Vikidál Gyula, Varga Miklós és Deák Bill Gyula énekével)

P.Mobil – Újra kiadott videók

 • 2009 – Fekete bárányok (DVD) (Tunyogi Péter énekével) (dokumentumfilm vágatlan interjúkkal)
 • 2009 – Magyar fal (DVD) (Tunyogi Péter és Kékesi László énekével) (koncert-dokumentumfilm + 1983-as koncertfelvétel, Budai Ifjúsági Park)