aug 042010
 
 2010. augusztus 4. szerda  Posted by at 17:35

A Black Sabbath (rajongói gyakran csak Sabbath névvel illetik) egy angol heavy metal együttes,  amit Ozzy Osbourne (énekes),  Tony Iommi (gitáros),  Terence “Geezer” Butler (basszusgitáros) és Bill Ward (dob) alapított az 1960-as évek végén. Az eredetileg Earth néven indult zenekar a korai névváltással egy időben kezdett okkultizmus és horror inspirálta dalszövegeket írni egyedien mélyre hangolt gitárhangzással megszólaló dalaihoz. Az 1970-es évek elején megjelent nagylemezeivel a Black Sabbath az egyik legelső és legnagyobb hatású heavy metal együttes lett.

Black Sabbath

Osbourne-t 1979-ben kirúgták az egyre halványabban teljesítő zenekarból és a Rainbow énekes Ronnie James Dio csatlakozásával sikerült új életet lehelni a Black Sabbath-ba az 1980-as évek kezdetén. A következő másfél évtizedben folyamatos tagcserék mellett, állandóan változó felállással készültek az új stúdióalbumok. Egyedül Tony Iommi gitáros maradt mindvégig a Black Sabbath tagja. Osbourne után leghosszabb ideig Tony Martin volt az együttes énekese 9 éven keresztül.

Black Sabbath

Osbourne 1997-ben csatlakozott újra a Black Sabbath-hoz és az együttes az Ozzfest főzenekaraként turnézott Amerikában. A következő évben Európában is koncerteztek, köztük Budapesten, de új stúdióalbum végül nem készült. A 2000-es években a tagok szólóban dolgoztak, majd a 2007-es Black Sabbath: The Dio Years válogatáshoz már újra Ronnie James Dio-val vettek fel három új dalt. Ez a felállás (amely megegyezik a Black Sabbath 1979-82 közötti felállásával) azóta Heaven and Hell néven turnézik és adott ki albumot 2009-ben.

Black Sabbath

A Music Television 2008-ban a „Legnagyobb metal együttes”-nek választotta a csapatot, a VH1 „A hard rock 100 legnagyobb előadója” szavazásán pedig a második helyen végzett a Black Sabbath a Led Zeppelin mögött.

Történet

Első korszak – Ozzy Osbourne /1969 – 1979/

A zenekar története 1968-ban, Birminghamben kezdődött. Akkori nevük Polka Tulk Blues Band (később csak Polka Tulk), majd 1969-től Earth volt. Az Earth eredetileg blues-rock-együttes volt, de Geezer Butler hatására egyre keményebb zenét kezdtek játszani. Butler imádta Dennis Wheatley fekete mágiáról szóló regényeit, és írt egy hasonlóan okkult témájú dalt Black Sabbath címmel (a címet Mario Bava 1963-as filmje ihlette). Később a Sabbath újraegyesülési koncertjén azt mondták, hogy Geezer egyik éjszaka egy sötét dolgot látott az ágya végében, másnap pedig észrevette, hogy az egyik okkult könyv, amit Ozzytól kapott, eltűnt. Állítólag ez ihlette a dalt. Amikor rájöttek, hogy van egy másik Earth nevű együttes is, Butler daláról nevezték el magukat.

Black Sabbath

Eredetileg blues alapú hard rockot játszottak, de az évek folyamán egyre több európai népzenei és gótikus íz keveredett zenéjükbe, amelyhez foghatót akkoriban még senki sem produkált. Szövegeikben sokkal sötétebb témákkal foglalkoztak, mint a korabeli rockegyüttesek. Amikor az 1960-as évek végén a legtöbb együttes a békéért harcolt és pszichedelikus zenét játszott, a Sabbath – hogy megkülönböztessék magukat tőlük – olyan témákkal foglalkozott, mint az okkultizmus, a háború, a világvége és a gótikus történetmesélés. Zenéjükben a düh és az intézményellenesség nyilvánult meg; azelőtt ilyen sosem fordult elő. Témáik között szerepelt még a kábítószerek használata is (az évek során többé-kevésbé mindannyian kábítószerfüggők lettek, de később sikerült leszokniuk).

Komorabb szövegek

A frissen elkeresztelt együttes komorabb szövegeket, lassabb, baljós zenét kezdett játszani – ezek a későbbi heavy metal alapvető elemei. A Sabbathot fontossági sorrendben gyakran helyezik a Deep Purple és a Judas Priest közé. Bár a Cream, a Deep Purple és a Judas Priest nagy hatást gyakorolt a hard rock kialakulására, a Black Sabbathnak sikerült azt továbbfejlesztenie (a Led Zeppelinnel együtt).

Black Sabbath

A Sabbath védjegyévé vált hangzás egy véletlen eredménye. Amikor egy mozi mögötti stúdióban próbáltak (a moziban épp egy horror ment), Tony Iommi azt mondta a többieknek: „Ha az emberek fizetnek azért, hogy ijesztő filmeket nézzenek, miért ne fizetnének azért, hogy ijesztő zenét halljanak?” Ezután direkt írtak sötét tónusú szövegeket és baljós riffeket, hogy zenei választ adjanak a horrorfilmekre.

Ennek ellenére legtöbb dalukban akusztikus gitár, zongora (és más billentyűsök), nagyzenekar és fúvósok is szerepelnek. Első négy albumuk után egyre többet kísérleteztek, és maguk mögött hagyták okkult gyökereiket.

Black Sabbath

1980-ban Ozzy elhagyja a zenekart, helyére Ronnie James Dio kerül, aki a Rainbow énekese volt. Az 1980-as albumuk, a Heaven and Hell valamennyi szövegét ő írta. Az új műsorukkal sikeres koncertturné Európában. 1980 végén még egy LP-t adtak ki: We Sold Our Soul to Rock and Roll.

Második korszak – Ronnie James Dio /1980 – 1982/

Tony Iommi gitáros, Geezer Butler basszusgitáros és Bill Ward dobos az elbocsátott Ozzy Osbourne helyére az éppen a Ritchie Blackmore-féle Rainbow-ból távozó Ronnie James Diót találták meg. A megújult Black Sabbath 1980-ban kiadott Heaven And Hell című albumán szerencsésen találkozott a Sabbath jellegzetesen sötét és súlyos hangzásvilága, a jó és a rossz, az isteni és a sátáni elem szembeállításával játszó tematikája Dio energiájával, „gyorsvonatot is megállító hangjával” és lovagi, romantikus fantasy szövegvilágával. Az 1981-es Mob Rules ehhez képest sok újat nem hozott, csak ugyanabból még többet (bár már nem Ward, hanem a helyére 1980 augusztusában érkező Vinny Appice dobolt). A korszak betetűzését egy ritka er?s dupla koncertlemez, a Live Evil jelentette, de annak 1982 decemberi megjelenésekor Dio és a Black Sabbath útjai már elváltak egymástól.

Harmadik korszak – Ian Gillan /1983-1984/

Ronnie James Dio távozása után új énekes érkezik a csapathoz Ian Gillan személyében, aki 1969-től 1973-ig a Deep Purple énekeseként vált ismertté, majd szólókarrierbe kezd és megalakítja az Ian Gillan Band-et. Bill Ward is visszatér a Black Sabbath-hoz és a Iommi – Gillan – Butler – Ward féle felállással megszületik a Born Again című lemez. 1984-ben nagy anyagi ráfordítással ismét összehozzák a Deep Purple-t, Gillan távozik.

Black Sabbath

Instabil évek /1984-1987/

Geezer Butler kilép a Black Sabbath-ból és 1984 derekán megalakítja a Geezer Butler Band-et.

1985-ben a Live Aid koncerten szenzációként hatott, hogy a négy alapítótag együtt lépett fel. Három számot adtak elő (Children Of The Grave, Iron Man és a Paranoid). Amint várható volt, nem maradtak sokáig együtt; Osbourne folytatta sikeres szólókarrierjét.

Ettől fogva a Black Sabbath maga volt Tony Iommi, és ez remekül tükrözödött az 1986 januárjában megjelent Seventh Star albumon. Ezen a felállás a következ? volt: Tony Iommi (gitár), Glenn Hughes (ének), Dave Spitz (bőgő), Geoff Nichols (billentyűs hangszerek) és Eric Singer (dobok).

A Seventh Star eredetileg Tony Iommi első szólólemezének készült, de a kiadó marketingfogásaként – Don Arden menedzsernek köszönhetően – Black Sabbath lemezként, Tony Iommi vendégszereplését feltüntetve a “Tony Iommi featuring Black Sabbath” címet kapta. Glenn Hughes énekes szintén megfordult a Deep Purple-ben 1973-76 között. A kritikusok érdeklődve figyelték, hogy hogyan fog helyt állni a kőkemény Balack Sabbath-ban Hughes, aki funky-s, nyávogós énekstílusáról volt ismert. Nem is értették, hogy Iommi-nak miért pont őrá esett a választása. Az album elkészült és mindenki belátta, hogy Glenn megállta a helyét, nagyon szépen énekel a Seventh Star című lemezen. A lemezt követő koncertturnén – az akkor már súlyos alkohol- és drogproblémákkal küzdő – Glenn Hughes helyét Ray Gillen vette át.

Black Sabbath

Tony Martin időszak /1987-1991/

Tony Martin Ray Gillan helyére érkezett, aki felénekelte a The Eternal Idol című lemezt – amit végül Tony is felénekelt, és vele jelent meg 1987-ben. A nagy változást a Sabbath-ban a 89-es Headless Cross hozta. A sajtó és a közönség is egyöntetűen a csapat mellé állt ekkor, ahogy a 90-ben megjelent Tyr is azt jelezte: a Sabbath újra nagyon jó lemezekre és igazi Sabbath dalokra képes.

Dehumanizer – Dio visszatérése (1991–1992)

A Tony Martinnal készített remek 3 album után-melyek a Sabbath egy jóval dallamosabb, epikusabb, monumentálisabb korszakát határozták meg, a banda érthetetlen módon- legalábbis minden előzetes nélkül- menesztette a remek hangú énekest, és visszacsábította Dio-t, ki ragyogó szólókarrierjének egyik mélypontja –Lock Up the Wolves- után úgy gondolta, érdemes próbát tenni sikereinek egy korábbi színterén. Ennek eredményeként megszületett az „újkori Sabbath” legsúlyosabb, legsötétebb, legelidegenítőbb albuma, a Dehumanizer.

Tony Martin visszatérése (1992–1996)

Dio ismét távozott és vele együtt Vinny Appice is, az ő helyére a Rainbow egykori dobosa Bobby Rondinelli került. Tony Martin énekes és Geoff Nicholls billentyűs visszatértek a Black Sabbath-hoz, és ezzel az új felállással rögzítették a Cross Purposes című albumot, mely 1994-ben látott napvilágot. A koncertturné felénél Vinny Appice helyére – a Black Sabbath eredeti dobosa – Bill Ward kerül. A turnéról 1995-ben egy Cd jelenik meg Cross Purposes Live! címmel.

Szintén 1995-ben jelentkezik Black Sabbath egy új stúdióalbummal, melynek címe Forbidden. Ezen a lemezen a csapat felállása megegyezik az 1990-ben megjelent Tyr albumon közreműködőkével /Tony Martin, Tony Iommi, Neil Murray, Cozy Powell, Geoff Nicholls/.

Reunion /Újraegyesülés/ (1997)

1997 végén az eredeti felállásban ismét összeállt a Black Sabbath, adott két koncertet Birmingham-ben, amely megjelent egy dupla CD formájában, melyre két új számot is felvettek. Aztán elindultak egy hatalmas európai turnéra, melynek keretein belül eljutottak Budapestre is június 3-án. Sajnos a régi dobos, Bill Ward nem bírta jól a koncertkörutat, ezért félúton le kellett cserélni egy tartalékdobosra /Bill Ward nem játszott a Népstadionban sem/, de a koncertek így is hatalmas sikert arattak.

Black Sabbath: The Dio Years /2007/

Az Ozzy Osbourne-nal összehozott Black Sabbath-újraegyesülések után Tony Iommiék az együttes második legnagyobb legendával övezett egykori énekesével, Ronnie James Dióval turnéztak 2007-ben. Budapesten is felléptek 2007. július 4-én a Petőfi Csarnokban. Dio, Appice, valamint Butler és Iommi Heaven and Hell néven adott ki új lemezt, melynek Black Sabbath: The Dio Years lett a címe. A “The Dio Years” válogatás az 1980-as Heaven And Hell album dalaival indul (nem véletlenül), valamint az ezt követő Mob Rules és Dehumanizer albumokból is szemezgetnek. Egy élő felvételt követően három 2007-es vadonatúj dal is hallható, méghozzá a klasszikus hard rock dalokkal szemben, meglepő módon súlyos és doom-os hangszerelésben.

Black Sabbath

Tagok

Eredeti tagok

 • Ozzy Osbourne – ének (1969-1977; 1978-1979; 1997- )
 • Tony Iommi – gitár (1969- )
 • Geezer Butler – basszusgitár (1969-1984; 1991-1994; 1997- )
 • Bill Ward – dob (1969-1980; 1983; 1984; 1994; 1997; 1998- )

További tagok

Énekesek

 • Dave Walker (1977-1978)
 • Ronnie James Dio (1979-1982; 1991-1992)
 • Ian Gillan (1983-1984)
 • Dave Donato (1984-1985)
 • Glenn Hughes (1985-1986)
 • Ray Gillen (1986-1987)
 • Tony Martin (1987-1991; 1993-1996)
 • Rob Halford (vendégénekes)

Basszusgitárosok

 • Dave Spitz (1985-1986; 1987)
 • Bob Daisley (1986-1987)
 • Jo Burt (1987-1988)
 • Laurence Cottle (1988-1989)
 • Neil Murray (1989-1991; 1994-1996)

Dobosok

 • Vinny Appice (1980-1982; 1991-1992; 1998)
 • Bev Bevan (1983-1984;1987)
 • Eric Singer (1985-1987)
 • Terry Chimes (1987-1988)
 • Cozy Powell (1988-1991; 1994-1995)
 • Bobi Rondinelly (1991-1993; 1995-1996)
 • Mike Bordin (1997)

Billentyűsök

 • Gerald Woodroffe (1975-1977) koncertzenész
 • Don Airey (1977-1978) koncertzenész
 • Geoff Nicholls (1979-2004)
 • Adam Wakeman (2004- ) koncertzenész

Diszkográfia

Stúdióalbumok

Év Album Kiadó
1970 Black Sabbath
 • Vertigo Records (UK)
 • Warner Bros. Records (USA)
1970 Paranoid
 • Vertigo Records (UK)
 • Warner Bros. Records (USA)
1971 Master of Reality
 • Vertigo Records (UK)
 • Warner Bros. Records (USA)
1972 Black Sabbath Vol. 4
 • Vertigo Records (UK)
 • Warner Bros. Records (USA)
1973 Sabbath Bloody Sabbath
 • World Wide Artists/Vertigo (UK)
 • Warner Bros. Records (USA)
1975 Sabotage
 • NEMS Records (UK)
 • Warner Bros. Records (USA)
1976 Technical Ecstasy
 • NEMS Records (UK)
 • Warner Bros. Records (USA)
1978 Never Say Die!
 • NEMS Records (UK)
 • Warner Bros. Records (USA)
1980 Heaven and Hell
 • NEMS Records (UK)
 • Warner Bros. Records (USA)
1981 Mob Rules
 • Vertigo Records (UK)
 • Warner Bros. Records (USA)
1983 Born Again
 • Vertigo Records (UK)
 • Warner Bros. Records (USA)
1986 Seventh Star
 • Vertigo Records (UK)
 • Warner Bros. Records (USA)
1987 The Eternal Idol
 • Vertigo Records (UK)
 • Warner Bros. Records (USA)
1989 Headless Cross I.R.S. Records
1990 Tyr I.R.S. Records
1992 Dehumanizer I.R.S. Records
1994 Cross Purposes I.R.S. Records
1995 Forbidden I.R.S. Records

Koncertalbumok

Év Album Felvétel Kiadó
1980 Live at Last 1973. március 11., 16.
Manchester és London (Anglia)
NEMS Records (UK)
1982 Live Evil 1982. április 23-24. május 12-13.
Seattle, Dallas és San Antonio (USA)
 • Vertigo Records (UK)
 • Warner Bros. Records (USA)
1995 Cross Purposes Live 1994. április 13.
Hammersmith Odeon, London (Anglia)
I.R.S. Records
1998 Reunion 1997. december 4-5.
Birmingham (Anglia)
Epic Records/Sony Music
2002 Past Lives 1973, 1970, 1975
Manchester, London, Párizs, New Jersey
Sanctuary Records
2007 Live at Hammersmith Odeon 1981. december 31 – 1982. január 2.
Hammersmith Odeon, London (Anglia)
Rhino/Warner

Válogatások

Év Album Kiadó
1975 We Sold Our Soul for Rock ‘n’ Roll NEMS Records
1996 The Sabbath Stones I.R.S. Records
2002 Symptom of the Universe: The Original Black Sabbath 1970–1978 Rhino/Warner
2004 Black Box: The Complete Original Black Sabbath (1970–1978) boxset Rhino/Warner
2006 Greatest Hits 1970–1978 Rhino/Warner
2007 Black Sabbath: The Dio Years Rhino/Warner
2008 The Rules of Hell boxset Rhino/Warner

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Black Sabbath, 10.0 out of 10 based on 1 rating
loading