aug 042010
 
 2010. augusztus 4. szerda  Posted by at 18:52

Az Aerosmith egy amerikai hard rock zenekar,  mely hagyományos rhytm & blues alapú rockot játszik. Több évtizeden keresztül markánsan jelen vannak a zenei életben. A sok stílusváltás ellenére is meg tudták őrizni sajátos arculatukat. Míg a korai érát a rhythm and blues és a blues alapú hard rock jellemezte,  addig a 80-as években már poposabb és AOR-osabb felhanggal is megszólaltak a hard rock mellett.

Aerosmith

Közel négy évtizedes pályafutásuk alatt generációk sztárzenekaraira voltak óriási hatással, kezdve a Guns N’ Roses-tól a Metallica-ig, a Mötley Crüe-t?l a Nirvana-ig. Amerika egyik legsikeresebb és legnagyobb múltra visszatekintő zenekara. Innen ered a rájuk aggatott America’s Greatest Rock and Roll Band, azaz Amerika Legnagyobb Rock and Roll bandája szlogen is.

Népszerűségüket a ’90-es években és az új évezredben is meg tudták őrizni, a mai napig telt házas stadionkoncerteket adnak. Pályájuk során 27 daluk került fel a Top 40-es listákra és több mint 150 millió lemezt adtak el. 2001-ben kerültek be a Rock and Roll Hall of Fame-be.

 

Aerosmith történet

Korai évek: 1970-1974

Az együttest Steven Tyler és Joe Perry alapította 1969-ben, egy Rolling Stones koncert után. Tom Hamilton basszusgitáros és Joey Kramer dobos mellett eleinte még Ray Tabano volt a másik gitáros. Az első két évben a zenekar együtt lakott egy bostoni lakásban a Commonwealth Avenue-ben. Zenekarnévnek elsőként olyan név-ötletek röppentek fel mint a Spike Jones and the Hookers. De mivel Stevenen kivül senkinek nem tetszett az ötlet ezt elvetették. Végül Joey állt elő az Aerosmith névvel.

Az első Aerosmith próbák egy bostoni egyetem kollégiumának alagsorában zajlottak. Mivel Steven rendelkezett a legtöbb zenekari tapasztalattal és muzikalitással, gyakorlatilag ő volt a zenekar tanára. A hangszeresek pedig nyers erőt és energiát mutattak neki. Kezdetben ez kovácsolta össze őket, de tulajdonképpen a mai napig ez adja a közöttük lévő szeretet-gyűlölet viszony alapját. Gyakorlásképpen Stones számokat játszottak, hangról-hangra. Steven Tyler így idézi fel az első próbákat:

Képtelenek voltak igazi összhangban játszani. Összefésültem a szólamokat és megtanítottam őket arra, hogy ne essenek ki a ritmusból. Szóval én csináltam bel?lük igazi zenekart. A mai napig gyűlölnek ezért. Később egy csomó terápiás megbeszélésünk erről szólt.
 

Az első Aerosmith koncert

Az első Aerosmith koncert a massachusettsi Hopkintonban volt, a Nipmuc gimnáziumban. Játszották többek közt a Movin Out-ot, a Somebody-t, a Walkin the Dog-ot, de feldolgozásokat is, mint a Good Times Bad Times vagy a Train Kept A-Rolling. Steven és Joe a koncert után összeveszett, mert Steven nem halotta magát a színpadon Joe hangos gitárja miatt. Ez a későbbiekben is konfliktusforrás lett, mely a mai napig gondot okoz időnként. New Hampshire-ben szereztek maguknak egy ügynököt, Ed Malhoit aki főiskolákon meg fogadókban szervezett nekik fellépéseket hétvégenként. A banda pénzügyeit ekkoriban Joey intézte. Ray Tabanot ingadozó teljesítménye és féktelen viselkedése révén kirúgták, helyére Brad Whitford került.

Aerosmith

A zenekar legelső meghallgatását lemezszerződés reményében George Page-nek tartotta. Neki tetszett a zene, ezért elvitte demójukat New Yorkba, az Epic Records munkatársához Steve Paley-hez. ő azonban visszautasította az együttest. Ezt követően a zenekar szerzett magának egy 72 személyes iskolabuszt a turnézás érdekében. 1971 decemberében hatalmas kiugrási lehetőséghez jutottak, amikor sikerült lekötniük egy bulit a Humble Pie elő zenekaraként. Különleges vendégként Edgar Winter is fellépett.

Ez volt az Aerosmith első koncertje New Yorkban, sőt az első New Englanden kívül. A következő hetekben nehéz idők jártak rájuk: majdnem kilakoltatták őket a házukból, ráadásul próbálni sem tudtak hol. A megoldás végül Frank Connelly koncertszervező személyében érkezett, aki szerződést kötött velük, és a korábbiaknál jóval nagyobb bevételeket ígért a csapatnak. Frank korábban kötött le bulikat a Beatlesnek, Jimi Hendrixnek, és a Led Zeppelinnek is. 1972 egy manhattani fellépés alkalmával látta őket először David Krebs és Steve Leber, akik későb 12 éven át menedzselték a bandát. ők bemutattak két demót az Atlantic és a Columbia kiadóknak. Az Atlantic nem mozdult rá az Aerosmithre, a Columbia viszont leszerződtette őket. A lemezkiadó 125 ezer dolláros el?leget fizetett az együttesnek. Az Aerosmith volt az utolsó zenekar amit Clive leszerződtetett a Columbiának.

Aerosmith

Joe Perry ekkoriban ismerkedett meg Elyssa Jerrettel és ezzel elindult egy olyan folyamat, amelyek nagyon sok mindent megváltoztattak a zenekar történetében. Joe állandóan vele volt, Steven pedig féltékeny volt rá. Kettejük kapcsolata romlani kezdett. A zenekar kiköltözött korábbi lakhelyér?l, és külön utakra tértek. Ezzel egy korszak zárult le. Megismerkedtek Laura Kaufmannal – aki Leberéknek dolgozott – és ő lett a sajtófelelősük. 1972 októberében kezdtek dolgozni az első albumon a Newbury Streeten található Intermedia stúdióban.

A lemez producere Adrian Barber lett

A lemez producere Adrian Barber lett, aki korábban dolgozott a Cream és a Vanilla Fudge számára. Az album elkészülte után a zenekar bemutatta a lemezt egy Kip Cohen nevű kiadós (CBS) embernek, aki csak ennyit mondott: Ezen a lemezen egy sláger sincs! Ezután a kiadó egyáltalán nem foglalkozott a lemezzel. ők inkább Bruce Springsteen és a Blue Öyster Cult lemezére koncentráltak. A lemez több klasszikus dalt is tartalmaz, többek között a Mama Kin vagy a Dream On is ezen szerepel. A lemez semmilyen reakciót nem váltott ki. Nem voltak kritikák, a számokat nem játszották a rádiók. A zenekar azonban nem keseredett el teljesen, úgy gondolták minél többet kell koncertezniük.

A CBS a színfalak mögött felakarta bontani a zenekarral kötött szerződést. Az egyik koncert előtt letartoztatták őket drog birtoklása miatt, de végül elengedték őket. Időnként a rádiók elkezdték játszani a dalaikat, a bostoni WBCN kezdte elsőként. Maxanne Sartori volt a műsorvezető aki először adásba vette őket. A komolyabb turnék érdekében bevették Robert Kellehert turnémenedzsernek. Az első komoly turnéjukon a Mahavishnu Orchestra elő zenekaraként léptek fel. A párosítás szörnyű volt, hiszen a Mahavishnu jazz rock közönsége nem sokba vette az Aerosmith rock and rollos zenéjét. Előfordult, hogy a főbanda azért fizetett az Aerosmithnek, hogy ne lépjenek fel aznap este. Ezután Amerika közép-nyugati és északkeleti régióit járták végig a Kinks elő zenekaraként. A gázsijuk 300 dollárról 1500-ra ugrott.

A koncertek hatására egyre népszerűbb lett a zenekar.

A koncertek hatására egyre népszerűbb lett a zenekar. A rajongók elkezdték ostromolni a rádiókat, hogy játszanak Aerosmith-t, az adók pedig előbb-utóbb behódoltak. Az egyik 1973. április 19.-én tartott koncertet a WBCN élőben közvetítette. Ez elvileg egy showcase-koncert volt, tele rádiós és sajtós meghívottal. De az égvilágon semmi visszhangja nem volt. Ha mégis volt valami kritika, az általában így írta le őket: primitív, utánzat és felesleges. Stevent pedig gyenge Mick Jagger klónnak tartották.

Steven elsőként egy The Point című kis volumenű magazin címlapján szerepelt először. A cikkben azonban volt egy olyan kép is, ahol Steven a hátsóját mutatja a kameráknak. Itt jelent meg az első dicsérő kritika, mely fényes jövőt jósolt nekik:

Az Aerosmith zenéje mocskosul kemény. Fiatalok, erősek, és úgy játszanak, mintha az életük múlna rajtuk. Ilyennek kell lennie egy rockbandának. A rock and roll él, a jelenség megszületett, és hamarosan messzire terjed.
 

Az első országos lap amely írt róluk a Cream volt.

Az első országos lap amely írt róluk a Cream volt. Ők szintén pozitívakat írtak róluk. A kiadó azonban továbbra is ki akarta rúgni a zenekart, miután a debütáló albumból csak 30 ezer példány fogyott. Clive Davis azonban kiadatta a Dream On-t kislemezen, amely a slágerlista hatvanadik helyéig menetelt, és így a kiadó belátta, hogy nem reménytelen a banda. Így sikerült elérniük, hogy még egy lemezt adhassanak ki a CBS-nél. A zenekar egyre sikeresebb lett, a falakon grafittik jelentek meg: Natickben az Aerosmith az isten. Boston első számú rádiója a WRKO rendezett egy ingyen koncertet, ahol az Aerosmith volt a főzenekar, és 7 ezren voltak rájuk kíváncsiak.

Ez a rádióállomás is folyamatosan játszotta a Dream Ont, ami így 8 héten állt az adó slágerlistájának élén. Késébb a Rolling Stones Angie-je szorította le. Augusztus 10-én a Sha Na Na előtt léptek fel a Suffolk Downs-i versenypályán 35 ezer néző előtt. A siker érdekében körbejárták olyan híres lapok szerkesztőségeit, mint a Billboard, a Cashbox vagy a Record World. Meglepő módon kezdtek jókat írni róluk. 1973 októberében újabb turnéra indultak, ezúttal a Mott the Hoople elő zenekaraként. A körút után megkezdődtek a munkálatok a második lemez felvételein, méghozzá New Yorkban a legendás Record Plant stúdióban. A készülő lemeznek Jack Douglas volt a producere, akivel egy hosszan tartó együttmőködés vette kezdetét. Szinte a zenekar hatodik tagjává vált. Ő korábban dolgozott Miles Davisszel, a The Whoval, John Lennonnal, Alice Cooperrel, többek között.

Az 1974-ben megjelent második album a Get Your Wings cimet kapta és nemcsak a banda de a menedzsment számára is vízválasztónak bizonyult. A Columbia ezzel a lemezzel sem foglalkozott különösebben. Kislemezként a Same Old Song and Dance-t adták ki. Bár a kislemez nem jutott fel a listákra, az album viszont igen: 100. helyig küzdötte fel magát, és a folyamatos turnézásnak köszönhetően majdnem egy évig fenn is maradt. Egy rakás együttes elő zenekaraként játszhattak, köztük volt a Deep Purple, a Black Sabbath, a Blue Öyster Cult, a Slade, a REO Speedwagon, a The Who, Carlos Santana és a pályája elején tartó KISS.

Aerosmith meztelen nő

A turnézás meghozta a gyümölcsét:

A turnézás meghozta a gyümölcsét: a lemez a kiadása után egy évvel aranylemez lett. További turnék következtek közép-nyugaton. Ahol a zenekar már ismertebb volt, ott a gázsijuk már meghaladta a 3500 dollárt is. Richmondban és Atlantában öt koncerten is a Hawkwind előtt léptek fel. 1974 tavaszán először adtak telt házas bulit a bostoni Orpheumban, ahol az elő zenekaruk a Blue Öyster Cult volt. Kaliforniában, Washingtonban és Missouriban a REO Speedwagon és Suzi Quatro előtt léptek fel. Április 2.-án Bruce Springsteennel és a Fairport Conventionnel koncerteztek. A június 9.-i Memphisi buli botrányba torkollt, Steven trágár kifejezései miatt. Június végén Los Angelesben az NBC Midnight Special című műsorában léptek fel. Július végén a New York Dollsszal indultak turnéra.

Marionban és Ohioban együtt játszottak a KISSszel. Augusztus 18-án Boston közelében a Westboro Speedway pályán léptek fel főbandaként 35 ezer néző előtt, 10 ezer dolláros gázsiért. Nyitóbanda a Duke and the Drivers volt. ősszel a Lynyrd Skynyrddal és a Blue Öyster Culttal vágtak neki az országnak. A sajtó egyre jobban viszonyult a zenekarhoz. A Rolling Stone elismerő kritikát írt a Get Your Wingsről: Ügyesen megtalálják az egyensúlyt a Yardbirds és Who stílusú rock, illetve a 70-es évekbeli heavy metal között. A többi rocklap is komolyabban kezdett foglalkozni velük. 1974 késő nyarán a Central Parkban főbandaként léptek fel a Schaefer fesztiválon. Rory Gallagher volt a másik fellépő. Ezen a koncerten a közönség ellenségesen állt hozzájuk, egy feldobott üveg Joey Kramert találta el.

Aranyévek: 1975-1979

Aerosmith

 

Joe Perry koncert közben.

1975 februárjában láttak neki a Toys in the Attic felvételeinek. A Columbia kiadó újratárgyalta szerződését a zenekarral, és David Krebs komolyabban kezdett foglalkozni velük. A lemez 1975 áprilisában került boltokba és meghozta a várt áttörést. Hamar platinalemez lett, és ez révén az első kettőből is milliók fogytak. Ekkoriban még előzenekarként is felléptek, például ötször is játszottak Rod Stewart és a Faces előtt. Bostonban, Detroitban, és a közép-nyugaton már főbandaként játszottak. Előzenekarok a Kansas, a Slade, a Mahogany Rush, és a Blue Öyster Cult voltak. A turné alapján felkerültek az első ligába.

A Hit Parader így fogalmazott:

A Hit Parader így fogalmazott: Az Aerosmith 1975-ben ezrével állította maga mellé a heavy metal rajongókat, és ezzel egyértelmően a Led Zeppelin amerikai megfelelőjévé vált. Rajongótáborukat kék hadseregként kezdték emlegetni, mert koncertjeiken szinte kivétel nélkül farmernadrágos és farmerdzsekis emberek gyülekeztek. 1975 április 18-án és 19-én a Boston Gardenben adtak telt házas koncerteket (a brit Foghat volt az előzenekar). Júniusban sokat játszottak a ZZ Toppal, június 19-én telt házas bulit adtak a Los Angeles Forumban. Ezidő alatt egyre növekedett a feszültség a tagok – főleg Joe és Steven – között. Mindnyájan nagy nyomás alatt álltak, a drogok pedig kezdték átvenni az irányítást. Augusztus 24.-én a New Jersey State Fairgroundson léptek fel 20 ezer ember előtt. Előzenekar a Slade, a Poco és Nils Lofgren volt.

Az augusztus 29-ei Central Parkban adott bulit (Ted Nugent tel) közvetítette a rádió. 1976 elejére a Dream On bekerült a Top 10-be. Ekkora a zenekar Amerika egyik legsikeresebb zenekara lett. Januárban Jack Douglasszal elkezdtek dolgozni negyedik lemezükön, a Wherehouse stúdióban. A felvételek sokáig tartottak, ezért el kellett halasztani egy tízhetes turnét. Áprilisban egy kisebb szabadságot iktattak be. Joe és Elyssa Jamaicára utazott.

Aerosmith

A Rocks című új lemez végül május elején jelent meg és kedvező kritikákat kapott. Az albumlista 3. helyén nyitott és majd egy évig listán maradt. Az első kislemez a Last Child a 21. helyig jutott. A Rocks júliusban már platinalemez lett, de ezt a minősítést már az előrendelések alapján megkapta. Május 10-én léptek fel először a Madison Square Gardenben a Black Sabbath vendégeként. Ezután újra a Forumban koncerteztek, előzenekar a Montrose volt. A körút kimerítette a tagokat és elhatározták, hogy ez lesz az utolsó nagy turnéjuk. Az első főbandaként adott stadionkoncertjükre 1976. június 12-én került sor a michigani Pontiac Stadiumban.

Fél nap alatt elkelt a 80 ezer jegy.

Fél nap alatt elkelt a 80 ezer jegy. Joey ezen a koncerten játszott először dobszólót. Sok koncerten Jeff Beck nyitott nekik, ami a két gitáros számára óriási megtiszteltetés volt. A zenekar a turné során repülővel utazott, az év vége felé már saját géppel. A zenekar életstílusa, az elzártság, a drogok megtették a magáét: Steven az egyik koncert alkalmával lerúgta az egyik monitort a színpadról, amely telibe kapta az egyik biztonsági őrt. Július 10-én Chicago-ban léptek fel 65 ezer ember előtt. A turné tovább folytatódik: a Seattle-i Kingdome-ba másfél óra alatt elkel több mint 60 ezer jegy. A drogozás egyre nagyobb méreteket öltött, ekkoriban már rég ráálltak a heroinra. Joe Perry ekkortájt így nyilatkozott a Rock Magazine-nak:

Korábban az életben maradás volt a cél, most viszont más célok motiválnak minket. Csak azért, mert a legnagyobb stadionokat is megtöltjük, még egyáltalán nem biztos, hogy igazán jók is vagyunk. A legnagyobb kihívássá az vált, hogy valami maradandót alkossunk.
 

Jeff Beck is feljött a színpadra játszani

1976. szeptember 10-én Joe Perry Anaheim-ben ünnepli 26. születésnapját, 56 ezer néző előtt. Meglepetésként Jeff Beck is feljött a színpadra játszani vele. A turné vége felé a nyugati parton egyre nagyobb koncertek következtek. Seattle-ben például már 110 ezer néző előtt játszottak. A méretek kezdtek abszurddá válni: a közönség egy része majd egy kilométerre volt a színpadtól. Los Angelesben részt vettek a Don Kirshner Rock Awards díjkiosztóján, amelyet a tv is közvetített. Az Aerosmith furcsamód a “legjobb új zenekar” kategóriában jelölték.

A díjat azonban a Hall and Oates vitte el előlük. Joe Perry vendégeskedett David Johansen első szólólemezén. Steven kikapcsolódásként Malibuba utazott. Ekkortájt ismerkedett meg Bebe Buell-el, akivel hosszú viszonyt kezdett. Miközben a zenekar a hazájában szupersztár lett, Európában még alig ismerték őket. Első európai turnéjuk Liverpoolban kezdődött. Stevent azonban a határőrök elkapták drog birtoklása miatt. Végül óriási összeg ellenében szabadon engedték. Bebe Buell nem bírta a zenekar életvitelét, ezért bizonyos időre otthagyta Stevent. Így nyilatkozott:

A viselkedésük előzött tőlük. Ezek a srácok ugyanis képtelenek mértéket tartani bármiben is. Mindenük megvolt: Porschék, magánrepülők, dollármilliók, a pénz semmiben sem jelenthetett akadályt. Persze tudtam jól, hogy milyenek a rocksztárok, csakhogy Mick Jagger vagy Jimmy Page nem veszítette el teljesen a kontrollt a viselkedése fölött. Ők viszont mindenkinél örültebben és vadabbul buliztak.
 

Stevennek begyulladt a gégéje ezért le kellett mondani pár koncertet.

Másfél évvel a Toys in the Attic megjelenése után kiadták a Walk This Way-t kislemezként. A lista 10. helyéig jutott. Decemberben ismét a Madison Square Gardenben léptek fel, előzenekar Ted Nugent volt. 1977 elején felkérést kaptak egy japán turnéra. Mivel itt is rendkívül népszerűek voltak, a fogadtatásuk sokban hasonlított a Beatle-mániához.

Aerosmith

Diszkográfia

"Aerosmith Bővebben: Aerosmith-diszkográfia
 • 1973 Aerosmith
 • 1974 Get Your Wings
 • 1975 Toys in the Attic
 • 1976 Rocks
 • 1977 Draw the Line
 • 1979 Night in the Ruts
 • 1982 Rock in a Hard Place
 • 1985 Done with Mirrors
 • 1987 Permanent Vacation
 • 1989 Pump
 • 1993 Get a Grip
 • 1997 Nine Lives
 • 2001 Just Push Play
 • 2004 Honkin’ on Bobo

Az Aerosmith koncert: https://www.youtube.com/watch?v=Gerf9gHEJoY

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
loading